29 ene 2017

Com comprar sense Oli de Palma

Si estàs informat de l'actualitat mediambiental hauràs llegit sobre l'oli de palma per tot arreu i t'hauràs adonat que anar a comprar sense ficar-lo al carro és tot un repte. Com comprar productes sense oli de palma? Pot ser complicat, com segur que hauràs comprovat, però també és senzill si t'ho proposes.

Des de fa alguns anys els fabricants d'aliments manufacturats tenen l'obligació d'especificar clarament quin tipus d'oli és el que porta el seu producte, el que vol dir que ja no n'hi ha prou amb això de "olis vegetals". Això va destapar un assumpte que portava amagat alguns anys. Els fabricants porten molt de temps usant-ho perquè és més barat que qualsevol altre oli. O sigui, que el de l'oli de palma no és d'ara. 

El que passa és que amb l'obligació d'etiquetar ens hem adonat que moltíssims productes que contenen oli vegetal no eren el que esperàvem, ens hem adonat que l'oli de palma ha inundat el nostre mercat i ens hem preguntat: ¿d'on ve tot aquest oli?

Resulta que no ve de plantacions controlades, sostenibles, que creixen de manera orgànica, sinó del que Eduardo Galeano deia fast wood: boscos artificials que són gairebé d'un sol ús, àrees senceres de selva talades per plantar arbres que són altament productius, que creixen en poc temps i donen diners, perquè aquest oli es ven bé pel seu baix preu i perquè ara mateix gairebé tot el que mengem el conté.




Aquest és el veritable problema.

I té unes conseqüències terribles:

La tala de boscos tropicals aparentment improductius sobretot a Indonèsia i Malàisia, o el que és el mateix, pulmons del món, hauria de ser una raó més que suficient per dir que no a aquest oli, però és que hi ha més .

Hi ha espècies d'orangutans que es veuen en perill (fins i tot en perill d'extinció) des de fa molts anys perquè s'està destruint el seu hàbitat.

Però no només afecta espècies animals sinó que també hi ha pobles indígenes víctimes d'aquesta sobreexplotació. En molts casos es realitzen expropiacions forçoses de les terres, desplaçaments a la força perquè el lloc dels llogarets l'ocupin enormes plantacions, es treballa en condicions de semiesclavitud o hi ha treball infantil pel mig.

Pots aprendre una mica més sobre el costat fosc de l'oli de palma en aquest enllaç. 





L'oli refinat que consumim és bastant pobra nutricionalment, de manera que això també té conseqüències per a la nostra salut. No és dolent consumir aquest tipus d'oli en cru en dosis moderades, de fet aquest ha estat un aliment fonamental a l'Àfrica des de fa uns 5.000 anys a causa de que sense refinar té un alt contingut de vitamina A. El problema és que gairebé tots els àpats processades contenen oli refinat, i lamentablement mengem molts menjars processades.

Lliurar-se del oli de palma a la teva cuina és complicat i fàcil al mateix temps. En primer lloc, és complicat perquè gairebé tot el envasat el conté. Moltes marques ja s'han adonat que treballar amb oli de palma perjudica la seva imatge i inclouen també oli de gira-sol en els seus desenvolupaments de producte. Perdona que faci servir aquests termes mercantilistes però no puc evitar-ho: són productes, ni més ni menys.

Altres marques de producció ecològica no fan servir oli de palma per principis. El resultat és que els seus productes són més responsables amb el medi ambient i amb el consumidor, però pugen de preu per que l'oli és de millor qualitat. Tornant a l'inici, sembla que lliurar-te de l'oli de palma és complicat...

 ... però aquí et deixo tres passos perquè se't faci més senzill.

# 1. Compra productes a granel, perquè tot el que no estigui envasat, conservat o preparat d'alguna manera no contindrà oli de palma (segur!). Es tracta de tornar a l'essència del que ingerim, de marcar la diferència entre menjar i alimentar-se. Per descomptat, comprar a granel té molts altres beneficis: no només vas a evitar consumir oli de palma, sinó que es reduirà el plàstic i els envasos que tires, fomentaràs les economies locals, etc.

# 2. Si compres productes envasats llegeix totes les etiquetes, encara que et porti més temps. Sortir a comprar a vegades ens sembla una odissea, com a mínim, però val la pena emprar una mica més de temps en llegir les etiquetes per comprar només aquelles coses que ens convencen. D'aquesta manera descobriràs productes que no porten oli de palma i podràs acudir a ells quan els necessitis. A mi em va costar uns quants minuts localitzar unes galetes que no portessin aquest oli, però ara mateix aniria dreta a la prestatgeria perquè ja sé quines són.

# 3. Tria i penalitza. Sí, tal qual. Si no compres allò que no vols, i si tots fem el mateix, arribarà un moment en què deixi de fabricar-se. I si no vols alguna cosa, ¿per a què vols que es fabriqui? El tema de l'oli de palma és un problema mediambiental urgent que hem de tallar en la mesura que puguem, i tu i jo el que podem fer és canviar la forma en què consumim.

 Com veus sembla difícil no consumir oli de palma, i de vegades ho és, però amb una mica d'intenció i de ganes és possible deixar d'inundar la nostra cuina i el nostre món. En essència en excés res és bo. M'imagino, perquè jo sóc així, que fins i tot l'abús del millor dels olis del món seria una catàstrofe si el que féssim fora talar ecosistemes sencers per conrear arbres que donen fruits ràpids i rendibles. ¿No et sembla?

Extret de:
http://larecolectora.com/como-comprar-sin-aceite-de-palma/

Més info:
http://www.elconfidencial.com/mundo/2015-10-12/el-lado-oscuro-del-aceite-mas-consumido-del-mundo-los-secretos-del-aceite-de-palma_1052708/

No hay comentarios:

Publicar un comentario